Parkettilattian öljyäminen – Askel askeleelta ohjeet

Miksi öljytä parkettilattia?

Öljyäminen on yksi parhaista tavoista suojata ja uudistaa parkettilattiasi. Se ei ainoastaan anna lattiallesi kaunista ja luonnollista ulkonäköä, vaan myös suojaa puuta kosteudelta ja lialta. Parkettistudio suosittelee säännöllistä öljyämistä, jotta parkettilattiasi pysyy hyvässä kunnossa vuosien ajan.

Öljyämällä parkettilattian voit myös korostaa puun omaa sävyä ja parantaa sen kulutuskestävyyttä. Öljy tunkeutuu syvälle puun huokosiin, mikä auttaa säilyttämään sen joustavuuden ja estämään halkeilua. Lisäksi, öljytty parketti on helppo pitää puhtaana ja se kestää paremmin arjen rasituksia.

Valmistelut ennen öljyämistä

Ennen kuin aloitat öljyämisen, on tärkeää valmistella parkettilattia huolellisesti. Tämä tarkoittaa lattian perusteellista puhdistusta ja tarvittaessa hiontaa. Poista kaikki irtolika ja pöly imuroimalla ja pyyhkimällä lattia kostealla rätillä. Anna lattian kuivua kunnolla ennen öljyn levittämistä. Parkettistudio suosittelee käyttämään laadukkaita puhdistusaineita, jotka eivät vahingoita puun pintaa.

Mikäli parkettilattiasi on erittäin kulunut tai naarmuuntunut, voi olla tarpeen hioa se ennen öljyämistä. Hionnan jälkeen on erityisen tärkeää poistaa kaikki hiontapöly, jotta öljy tarttuu kunnolla ja lopputulos on tasainen. Muista myös suojata huonekalut ja lattialistat, jotta ne eivät vahingoitu öljyämisen aikana.

Öljyämisen toteutus

Kun lattia on valmisteltu, on aika aloittaa itse öljyäminen. Öljyämisen toteuttaminen on tapauskohtaista ja Parkettistudion asiantuntijat osaavat antaa siihen parhaimmat suositukset. Näin varmistetaan tasainen ja kaunis lopputulos, joka kestää aikaa. Huolellisesti toteutettu öljyäminen oikeilla tuotteilla antaa kestävän suojan lattiallesi, jonka sävy ei muutu ajan kuluessa ja lattiaa on helppo korjata uusilla pintakäsittelyillä.

Huolto ja ylläpito öljytyn parketin jälkeen

Öljytyn parkettilattian ylläpito on helppoa, mutta vaatii säännöllistä huolenpitoa. Puhdista lattia säännöllisesti pehmeällä harjalla tai mikrokuitumopilla, ja pyyhi tahrat välittömästi. Parkettistudio suosittelee välttämään liiallista veden käyttöä, sillä se voi vahingoittaa öljyttyä puuta. Käytä erityisiä puhdistusaineita, jotka on suunniteltu öljytyille parkettilattioille.

Ajan myötä parkettilattia saattaa vaatia uudelleen öljyämistä. Tämä riippuu lattian käytöstä ja siitä, kuinka paljon se altistuu kulutukselle. Tarkkaile lattiasi kuntoa ja toimi Parkettistudion asiantuntijoiden suositusten mukaan, jotta parkettilattiasi pysyy kauniina ja kestävänä vuodesta toiseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tyypillisimpiä lattioita, joita kunnostamme viikkottain...