Parketin hionta – Vinkit ja ohjeet

Miten valmistella lattia ennen hiontaa

Kun parkettilattian ehostus on ajankohtaista, on tärkeää aloittaa huolellisella valmistelulla. Ennen kuin hiontatyöt alkavat, tulee parketin pinta puhdistaa perusteellisesti liasta ja irtonaisista osista. Tämä tarkoittaa imurointia ja tarvittaessa nihkeäpyyhintää, jotta kaikki hiekka ja pöly saadaan pois lattian pinnalta. Puhdas lattia varmistaa, että hiomakoneen paperit eivät tylsy eivätkä vahingoita parketin pintaa.

Lisäksi on tärkeää tarkistaa, ettei lattiassa ole nauloja tai muita metalliosia, jotka voisivat vaurioittaa hiomakonetta. Parkettistudio suosittelee käyttämään ammattilaisten apua, mikäli lattian valmistelu tuntuu haastavalta. Näin varmistetaan, että lopputulos on tasainen ja kaunis

Valitse oikeat työvälineet ja tarvikkeet

Parkettien hiomiseen on olemassa erilaisia koneita ja tarvikkeita, jotka soveltuvat eri tyyppisille lattioille. Parkettistudiolla on käytössään laadukkaat hiomakoneet, jotka on suunniteltu erityisesti parketin hiontaan. Parkettistudion asiantuntija osaa valita oikeanlaisen hiomapaperin, jonka karkeusaste sopii lattiasi kuntoon. Karkeammalla paperilla aloitetaan, kun poistetaan vanhaa lakkaa tai kovempia naarmuja, ja hienommalla paperilla viimeistellään pinta.

Muista myös suojata hengityksesi pölyltä käyttämällä hengityssuojainta ja suojalaseja, jotka estävät pölyn pääsyn silmiin. Lisäksi on suositeltavaa käyttää kuulosuojaimia, sillä hiomakoneet voivat olla meluisia. Parkettistudio neuvoo huolehtimaan myös huoneen tuuletuksesta hionnan aikana, jotta pöly ei leviä asunnossa.

Hiomisen jälkeinen viimeistely

Kun parketti on huolellisesti hiottu, on aika siirtyä viimeistelyvaiheeseen. Tässä vaiheessa parketille voidaan antaa haluttu sävy kiiltävällä tai mattalakalla. Parkettistudio tarjoaa laajan valikoiman eri sävyisiä käsittelyaineita, jotka suojaavat lattiaa ja korostavat puun luonnollista kauneutta. On tärkeää antaa viimeistelyaineen kuivua kunnolla ennen huonekalujen palauttamista paikoilleen.

Viimeistelyn jälkeen on suositeltavaa hoitaa parkettia säännöllisesti oikeanlaisilla puhdistus- ja hoitotuotteilla. Parkettistudio suosittelee käyttämään tuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti parkettilattioille, jotta lattian kauneus ja kestävyys säilyvät vuosia. Säännöllinen hoito pidentää parketin elinikää ja pitää sen näyttävänä pitkään.

Yleisiä virheitä parketin hionnassa

Parketin hionnassa on muutamia yleisiä virheitä, joita kannattaa välttää. Ensimmäinen virhe on liian karkean hiomapaperin käyttö, joka voi vahingoittaa parketin pintaa. Toiseksi, liian nopea hiominen voi jättää epätasaisuuksia lattiaan. On tärkeää edetä rauhallisesti ja tasaisesti, jotta lopputulos on sileä ja tasainen.

Kolmas virhe on hionnan aloittaminen ennen kuin lattia on kunnolla puhdistettu ja valmisteltu. Tämä voi johtaa siihen, että lika ja roskat hioutuvat parketin pintaan, mikä vaikeuttaa viimeistelyä. Parkettistudio korostaa, että huolellinen valmistelu ja oikeiden työvälineiden käyttö ovat avain onnistuneeseen parketin hiontaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tyypillisimpiä lattioita, joita kunnostamme viikkottain...